top of page

Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών


Ανάμεσα στα προγράμματα που όλη η κοινωνία μας αναμένει έντονα για επιχειρήσεις, είναι και τα προγράμματα νέων αγροτών.

Ιδίως η Θεσσαλία, μια περιφέρεια ιδιαίτερα αγροτική και με έντονο ενδιαφέρον για νέους αγρότες, περιμένει διακαώς την δράση για ανανέωση πάγιου εξοπλισμού και εμμέσως (αλλά γιατί μόνο εμμέσως; Ευθέως μπορεί κανείς εύκολα να το πει) για την μεταλαμπάδευση του αγροτικού τομέα στην επόμενη γενιά.

Σαν σύντομο ιστορικό του προγράμματος νέων αγροτών, για τον αναγνώστη που δεν παρακολουθεί την εξέλιξη, λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος που έχει το πρόγραμμα, θα αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα νέων αγροτών, άργησε πολύ να υλοποιηθεί αφού προγραμματιζόταν να ξεκινήσει το 2014, για το οποίο έκτοτε υπάρχουν διασφαλισμένοι πόροι 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,5 δις από το Ευρωπαϊκούς και 1,5 δις από Εθνικούς πόρους). Το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών το οποίο έχει προδημοσιευτεί από τον Απρίλιο του 2016, έπειτα από μια μακριά διαβούλευση για το χαρακτήρα, άρα και τους όρους του, φαίνεται να είναι αρκετά κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού και το άνοιγμα του για υποβολές αιτήσεων ένταξης.

Τα κριτήρια με τα όσα έχουν συζητηθεί ως σήμερα, είναι δύο κατηγοριών: Το πρώτο αφορά τους υποψήφιους και το δεύτερο αφορά την γεωργική εκμετάλλευση.

Σε σκιαγράφηση του προφίλ που ο δυνητικός δικαιούχος θα πρέπει να έχει, ο υποψήφιος θα πρέπει φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ηλικίας 18 ετών μέχρι και 40 ετών ή νομικό πρόσωπο με αρχηγό που είναι ηλικιακά στο πλαίσιο αυτό, κάτοικος των περιοχών εφαρμογής του Υπομέτρου 6.1, με τον υποψήφιο αρχηγό της εκμετάλλευσης να κατέχει το 51% τουλάχιστον σε περίπτωση νομικού προσώπου.

Δεν θα πρέπει να έχει προηγούμενη αγροτική δραστηριότητα και γι αυτό θα χρειαστεί να αποδεικτικό από το ΜΑΑΕ ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα ή ως κάτοχος για τα νομικά πρόσωπα.

Η γεωργική εκμετάλλευση θα πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του και να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) 8.000€ και μέγιστο 100.000€.

Το ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο της εκμετάλλευσης πρέπει να είναι ιδιόκτητο και καταγεγραμμένο στα μητρώα και βιβλιάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1από τον υποψήφιο δικαιούχο.

Οι διαικούχοι θα λάβουν χρηματική ενίσχυση η οποία καταβάλλεται τουλάχιστον σε 2 δόσεις, οι οποίες βαίνουν φθίνουσες, με την 1η δόση (έως 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης) να καταβάλλεται με την απόφαση ένταξης και την τελευταία δόση να καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη μετά την ορθή εφαρμογή του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων.

Το ποσό ενίσχυσης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη αλλά διαμορφώνεται μεταξύ 17.000 € έως και 22.000 €, διαφοροποιούμενο ανάλογα με την περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου και της παραγωγικής κατεύθυνσης της εκμετάλλευσης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ο αγροτικός κόσμος ανέμενε ιδιαίτερα και για πολύ καιρό. Υπενθυμίζεται ότι από το ίδιο υπουργείο και μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα τρέξει και το πρόγραμμα CLLD/LEADER το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε πολλές περιοχές και κατοίκους των περιοχών αυτών, την δυνατότητα να ξεκινήσουν μία επιχείρηση ή να βελτιώσουν υφιστάμενες. Το πρόγραμμα αυτή τη φορά δεν θα δέχεται μόνο αγρότες και οι επιχειρήσεις δεν θα είναι μόνο αγροτουριστικές.

Το πρόγραμμα θα τρέξει μάλλον αρχές του 2017 καθότι η διαβούλευσή του είναι σε τελικά στάδια.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο και κατά την διάρκεια του χρόνου όλο και περισσότερες λεπτομέριες θα είναι δυνατό να δημοσιευθούν με το πρόγραμμα να πλησιάζει στην τελική του μορφή.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page