top of page

Δεύτερη ευκαιρία προς οφειλέτες του ΟΑΕΕ που χάσανε τη ρύθμιση δίχως υπαιτιότητα.


Μετά την συνέντευξη του υπουργού εργασίας κυρίου Κατρούγκαλου στην εκπομπή on line του ΣΚΑΙ, κρίνεται σκόπιμο, να ενημερωθεί το κοινό για την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και πιο συγκεκριμένα, την δυνατότητα που δίνεται πλέον για όσους οφειλέτες χάσανε την ρύθμιση που είχανε αιτηθεί.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ρύθμιση χανόταν δίχως όμως την υπαιτιότητα του οφειλέτη, όπως ρητά αναφέρεται σε έγγραφο που εξέδωσε ο ΟΑΕΕ στις 01/08/2016:

"Από τη μέχρι σήμερα διαχείριση, επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων διατηρησιμότητας ρυθμίσεων Ν.4321/2015, διαπιστώνεται ότι σημαντικός αριθμός διακόπτεται λόγω μη πληρωμής εισφοράς ή δόσης ενώ οι ασφαλισμένοι - οφειλέτες έχουν ενεργήσει εμπρόθεσμα για την καταβολή τους και δεν έχουν άμεση ευθύνη για την μη πραγματοποίηση/ολοκλήρωση της πληρωμής."

 

Το Υπουργείο εργασίας λοιπόν, έχει αντιληφθεί την κατάσταση που επικρατεί και αποφάσισε την επανένταξη οφειλετών σε καθεστώς ρύθμισης Ν.4321/2015.

Προκειμένου λοιπόν για την επανένταξη των οφειλετών στην ρύθμιση, θα πρέπει να εξαταστεί η ύπαρξη ή μη ύπαρξη υπαιτιότητας από πλευράς του οφειλέτη.

Για την αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνεται σωρευτικά υπόψη:

  • Η αποδεδειγμένη πρόθεση εμπρόθεσμης καταβολής (εμπρόθεσμη συναλλαγή) της εισφοράς ή δόσης/ων που προκάλεσαν την διακοπή.

  • Η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, η οποία πρέπει να συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος - οφειλέτης.

Εφόσον τα αποτελέσματα της αξιολόγησης δείξουν μη υπαιτιότητα, μπορεί να υπάρξει επανένταξη σε καθεστώς ρύθμισης, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβληθεί το σύνολο των απαιτητών εισφορών και δόσεων που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί, αν η ρύθμιση δεν είχε διακοπεί. Η εξόφληση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία καταχώρησης του αιτήματος στην μηχανογραφική εφαρμογή.

 

Μετά την επανένταξη, οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται σύμφωνα με τα όσα ισχύαν στην ρύθμιση από αρχή της εφαρμογής του Ν.4321/2015.

Προκειμένου να αποτρέπονται νέες απώλειες ρυθμίσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι που επανεντάσσονται για:

  1. Την ανάθεση πάγιας εντολής χωρίς ανώτατο όριο χρέωσης

  2. την πίστωση του λογαριασμού από την προηγούμενη ημέρα

  3. την εγγραφή στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Οργανισμού ώστε να παρακολουθούν την πορεία της ρύθμισης μέσω του Ατομικού Λογαριασμού

  4. την έγκαιρη κατάθεση δικαιολογητικών που μεταβάλλουν την ασφαλιστική τους κατάσταση (π.χ. εξαίρεση από την ασφάλιση, απαλλαγή κλάδου υγείας κ.τ.λ.).

 

Απωλεσθέν δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία ασκείται εκ νέου μετά την επανένταξη, εφόσον πληρούνται οι όροι και προυποθέσεις.

 

Ασφαλισμένοι που θα απωλέσουν την ρύθμιση μετά την 2/8/16 ακολουθούν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης (πρώτο διακοπτικό γεγονός: μη καταβολή δόσης/εων την 31/8/16).

Ασφαλισμένοι που απώλεσαν την ρύθμιση έως την 2/8/16 έχουν δυνατότητα υποβολής αίτησης επανένταξης έως 31/10/16 (συμπεριλαμβάνονται: δόση/εις ή εισφορά με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής 1/8/16).

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page