top of page

Επικουρικές συντάξεις: Μειώσεις εως και 10%.


Επανυπολογισμοί επικουρικών συντάξεων με την πληρωμή του Αυγούστου θα φέρουν νέες μειωμένες συντάξεις σε πάνω από 10.000 συνταξιούχους που θα δουν την επικουρική τους σύνταξη μειωμένη 8-10%.

Όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Γιώργος Κατρούγκαλος, λόγω της αδυναμίας της αρμόδιας υπηρεσίας (ΗΔΙΚΑ) να επανυπολογίσει όλες τις επικουρικές συντάξεις, ένα μέρος των συνταξιούχων που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ θα δουν τις μειώσεις στην επικουρική τους τον Αύγουστο και η πλειοψηφία τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα τα αναδρομικά ποσά που έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί καθώς οι περικοπές ισχύουν από τον Ιούνιο, θα επιστραφούν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.

Το πρώτο «πακέτο» επανυπολογίζει τις επικουρικές 312.000 συνταξιούχων από 11 κλάδους με κυρίαρχο το Δημόσιο (ΤΕΑΔΥ) και... καταφτάνει στις 2 Αυγούστου με την πληρωμή των συντάξεων Αυγούστου.

Για την εφαρμογή του ορίου των 1.300 ευρώ, πάνω από το οποίο πέφτει ο «πέλεκυς» των περικοπών στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία.

Οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού που θα έρθει με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Εκτιμάται πως από τις περικοπές του δεύτερου «πακέτου» θα επηρεαστούν πάνω από 160.000 συνταξιούχοι με τη μεγάλη πλειοψηφία να ανήκει στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ. Εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ) από τις περικοπές του Σεπτεμβρίου χάνουν επίσης συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ.

Οι επικουρικές συντάξεις θα βρίσκονται υπό διαρκή έλεγχο, καθώς το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης δεν μπορεί να καλύπτεται πια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, πάνω από 100.000 συνταξιούχοι χάνουν φέτος το ΕΚΑΣ (από 1ης Ιουνίου) ή πέφτουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο επίδομα, λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων που εισήγαγε ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος. Διαβάσε περισσότερα σχετικά στο ανάλογο άρθρο.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page