top of page

ΕΚΑΣ: Λιγότεροι λήπτες με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο.


Πάνω από 100.000 συνταξιούχοι χάνουν φέτος το ΕΚΑΣ (από 1ης Ιουνίου) ή πέφτουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο επίδομα, λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων που εισήγαγε ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος.

Η καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου, βρήκε πολλούς συνταξιούχους να μην βλέπουν στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσό της σύνταξής που ανέμεναν. Βάση του νέου ασφαλιστικού νόμου, οι μειώσεις έχουν ισχύ από τη σύνταξη Ιουνίου και όχι από την αρχή του χρόνου. Για το πρώτο πεντάμηνο, ισχύουν τα παλιά εισοδηματικά κριτήρια (του 2015). Ετσι οι συνταξιούχοι που δεν πληρούν τα νέα κριτήρια θα επιστρέψουν αναδρομικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ενός μήνα.

Τα αναδρομικά του Ιουνίου θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις που καταβάλλονται εντός του 2016 μέχρι και τον Δεκέμβρη.Με μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, που δεν θα υπερβαίνουν τα 80 ευρώ, θα γίνει η παρακράτηση και των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ΕΚΑΣ που αφορούν το διάστημα 1/1/2016 - 31/5/2016, με τα παλιά δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονταν για το 2015.

Έτσι για να είναι κανείς δικαιούχος του ΕΚΑΣ πρέπει να πληροί αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014):

  • Να έχει συμπληρώσει τα 65.

  • Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να μην υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα προνοιακά επιδόματα. Αντίθετα, συνυπολογίζονται το επίδομα απόλυτης αναπηρίας, το επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας, το καθαρό ποσό από συντάξεις και μισθούς αλλοδαπής προέλευσης, τα ποσά στρατιωτικής σύνταξης που χορηγούνται σε αναπήρους ειρηνικής περιόδου.

  • Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.

  • Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

  • Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης τον Μαΐο, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων, να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page