top of page

Capital Controls. Αναμονή για νέα όρια στην κίνηση κεφαλαίων.


Αλλαγές ετοιμάζονται στην κίνηση κεφαλαίων εντός των ημερών. Ήδη οι εταίροι της χώρας έδωσαν το σχετικό πράσινο φως σε για την χαλάρωση των capital controls. Σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας έστειλε το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ και η οποία θα εγκρίνει και τυπικά την χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών την ερχόμενη Πέμπτη κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Αναλυτικά οι αλλαγές που προβλέπονται είναι:

  • Δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ την εβδομάδα που ισχύει σήμερα, με τον διπλασιασμό του ποσού, στα 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.

  • Εξαίρεση από τα capital controls των χρημάτων που βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται ως νέο χρήμα στις τράπεζες. Ετσι θα μπορεί κάποιος να καταθέσει όσα χρήματα θέλει στον λογαριασμό που διαθέτει ήδη, χωρίς τα χρήματα αυτά να υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την ανάληψή τους. Στόχος, η προσέλκυση των καταθέσεων που παραμένουν κυρίως στις θυρίδες, το ύψος των οποίων υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.

  • Αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου, που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό τριπλασιάζεται στο 30%.

  • Πλήρη απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, που σήμερα μπορεί να γίνει έως το 50% του άληκτου κεφαλαίου ή το 100% εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί το ακίνητο που βαρύνεται με δάνειο.

Αναμένονται σύμφωνα με δημοσιεύματα και άλλα μέτρα χαλάρωσης από τους θεσμούς, με στόχο κυρίως την γρηγορότερη συναλλαγή για λογαριασμό επιχειρήσεων.

Αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ με το οποίο θα τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω μέτρα.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page