top of page

Μα πώς να μειώσω τον φόρο που θα πρέπει να πληρώσω;


Δεδομένου του φορολογικού ραντεβού με την ΔΟΥ (ή τεχνικά πιο σωστά με τον λογιστή), η αρθρογραφία μέσω του Ισολογισμού, θα αλλάξει λίγο για να συμβαδίσει με το πνεύμα των ημερών.

Οπότε με το παρόν κείμενο και τα επόμενα, τα οποία θα είναι μικρότερα σε μήκος άρθρα, θα μιλήσουμε για τις φορολογικές δηλώσεις, κυρίως μισθωτών & συνταξιούχων, αναζητώντας τρόπους για ορθή συμπλήρωση της δήλωσης, σε συνάρτηση πάντα με το κυνήγι του ελάχιστου δυνατού φόρου.

 

"Ιατρικές δαπάνες"

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, έχουν ακόμη τα οφέλη του αφορολόγητου, όπως και να είναι αυτό σήμερα. Όμως όλες οι κατηγορίες φορολογουμένων, ακόμη και αν δεν υπάγονται στη μείωση φόρου της κλίμακας εισοδημάτων μισθωτων και οι συνταξιούχων, μπορούν να έχουν μείωση του φόρου που προκύπτει, από τις ιατρικές δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει μέσα στο 2015 και για το ύψος κατά το οποίο δεν έχουν καλυφθεί οι δαπάνες αυτές από ταμεία, εργοδότες και ασφαλιστικές εταιρίες.

Για να λάβει κανείς το όφελος αυτό, θα πρέπει όμως να έχει πραγματοποιήσει, τόσες δαπάνες, ώστε αυτές να είναι άνω του 5% του εισοδήματός τους. Επί παραδείγματι:

Εισόδημα από μισθούς: 10.000€

Εισόδημα από τόκους: 200€

Συνολικό εισόδημα: 10.200€ άρα 10.200 * 5% = 510€.

Αυτό είναι το ποσό που πρέπει να έχει δηλώσει κανείς σε ιατρικές δαπάνες (ιδία συμμετοχή), ώστε να δικαιούται έκπτωση φόρου.

Η έκπτωση φόρου που δικαιούται είναι: 510€ * 10% = 51€.

Το ανώτατο όριο στην μείωση του φόρου από ιατρικά έξοδα, περιορίζεται στο ύψος των 3.000€.

Σαν ιατρικές δαπάνες μπορεί να υπολογίσει κανείς και τα έξοδα των φαρμακείων (προσοχή, σε περίπτωση αγοράς πχ καλλυντικών από φαρμακείο, το κόστος αυτό δεν μπορεί να ληφθεί υπ' όψιν) ενώ κατόπιν παραπομπής από ιατρό, μπορούν να θεωρηθούν αποδεκτές και οι δαπάνες για λουτροθεραπεία.

Από τον Ισολογισμό ωστόσο, ευχόμαστε άπαντες να έχουν την υγεία τους και να μην χρειαστεί να ωφεληθεί κανείς την μείωση αυτή.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page