top of page

Νέο μειωμένο αφορολόγητο. Αλλαγές στην φορολογία ΟΕ και ΕΕ.


ΑλΛαγές στην φορολογία επέφερε τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η τροπολογία κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που, ως γνωστόν, εισάγεται εσπευσμένα το πρωί του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί τη νύχτα της Κυριακής.

Φυσικά στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσό των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση για τα μέτρα που πρέπει να εμφανίσει στους πιστωτές της.

Για να συμβεί τούτο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, στην τροπολογία προβλέπεται μείωση του αφορολόγητου, στις 8.636€ για άγαμο ή ζευγάρι χωρίς παιδιά.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι μειώνεται η έκπτωση φόρου εισοδήματος από τα 2100 ευρώ που είναι ως σήμερα (Νόμος 4172/2013, άρθρο 16) στα 1900 ευρώ «για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα», και υπό την προϋπόθεση ότι «το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ». Η μείωση του φόρου ανέρχεται στα 1950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα τέκνο, στα 2000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο τέκνα, και σε 2.100 ευρώ για φορολογούμενο από τρία τέκνα και άνω. (Δηλαδή, έκπτωση 50 ευρώ ανά τέκνο ως τα πρώτα τρία).

Με την ίδια τροπολογία, επίσης, μεταξύ άλλων «προβλέπεται εφεξής ένας συντελεστής οριζόμενος σε 29% για τη φορολόγηση κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν οι υπόχρεοι που τηρούν απλογραφικά βιβλία». Όπως επισημαίνεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «σήμερα προβλέπεται συντελεστής 26% για φορολογητέο εισόδημα κάτω των 50 χιλ. ευρώ και 33% για φορολογητέο εισόδημα άνω των 50 χιλ. ευρώ».

Την ίδια ώρα, ενστάσεις διατυπώνει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί Σήμερα και αύριο στην Βουλή. Η διαφορά στις εισφορές μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας κατά την έκθεση με τις ενστάσεις της επιτροπής.

Τα δύο αυτά μέτρα είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που θέλει η κυβέρνηση να να ψηφιστούν τη νύχτα της Κυριακής.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αφορά τις δημοπρατούμενες άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, τις εφημερίδες και τα έντυπα.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται τύπος και συγκοινωνίες όπως και πλήθος άλλων κλάδων από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page