top of page

ΕΣΠΑ, Leader & ΟΑΕΔ οι επόμενες τρεις χρηματοδοτήσεις.


Με αφορμή ημερίδα ενημέρωσης της ΑΕΝΟΛ ΑΕ στον Τύρναβο που έλαβε μέρος πριν λίγο καιρό, με θέμα το πρόγραμμα CLLD / LEADER, επιχειρείται μία παράθεση των αναμενόμενων δράσεων που θα δοθούν προς υλοποίηση στο νομό Λάρισας.

Αφού λοιπόν το έναυσμα δόθηκε από το Leader, ας είναι και το πρώτο το οποίο θα παρατεθεί:

 

CLLD / Leader:

Το είναι ένα πρόγραμμα με σχεδιασμό «από κάτω προς τα επάνω».

Πρακτικά αυτό σημαίνει οι τοπικές εταιρίες όπως η ΑΕΝΟΛ, που αναλάβανε τον σχεδιασμό και οργάνωση της δράσης θα έχουν πολύ περισσότερο ενεργό ρόλο απ’ ότι πχ στις δράσεις του ΕΣΠΑ όπως το πρόγραμμα νεοφυούς επιχειρηματικότητας, προσφέροντας έτσι περισσότερο εξατομικευμένες δράσεις, που στόχο έχουν να προσαρμοστούν στις τοπικές κοινωνίες τις οποίες έρχονται να εξυπηρετήσουν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που πρόσφερε η ΑΕΝΟΛ, σε αντίθεση με τα παλαιότερα προγράμματα leader, οι περιοχές δράσεις θα είναι περισσότερες, εξαιρεί μόνο το δημοτικό διαμέρισμα Λάρισας.

Πλέον δε θα υποβληθούν μόνο προτάσεις για αγροτουρισμό ή διατροφή, αλλά οι επιλέξιμοι τομείς αναμένεται να είναι και ο δευτερογενής τομέας, αλλά και ο τριτογενής.

Εκτός περιπτώσεων, ο προϋπολογισμός αναμένεται φτάσει στα 600.000€, ενώ για δράσεις άυλων ενεργειών, το ύψος θα φτάσει στα 100.000€.

Μένει να φανεί σε ποιο σημείο των παραπάνω θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις της ΑΕΝΟΛ για να πάρει το υπό σχεδίαση πρόγραμμα, μορφή προς δημοσιοποίηση.

Αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της ΑΕΝΟΛ, η δράση να είναι σε φάση υποβολών μέσα στο πρώτο κομμάτι του 2017.

 

ΟΑΕΔ:

Ο ΟΑΕΔ, πρόσφατα άνοιξε το σύστημα του στις επιχειρήσεις, για δύο προγράμματα απόκτησης εργασίας. Όμως μοιάζει να μην είναι η τελευταία δράση που θα ανακοινωθεί από τον οργανισμό, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα που όμως δεν έχουν διασταυρωθεί μέχρι τη στιγμή που το παρόν κείμενο παίρνει μορφή.

Παρόλα αυτά φαίνεται πάρα πολύ πιθανό από τον ΟΑΕΔ, να δούμε δράση για νέα επιχειρηματικά σχέδια. Το πρόγραμμα, η επιδότηση του οποίου μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 20.000 ευρώ, έχει στόχο να στηρίξει την επιχειρηματικότητα των νέων μέσω της δημιουργίας καινούργιων επιχειρήσεων και της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΟΑΕΔ, στόχος είναι το πρόγραμμα να καλύψει 10,000 άνεργους ενώ κάθε νέος επιχειρηματίας θα λαμβάνει ποσό από 15 έως 20 χιλιάδες ευρώ, ως κεφάλαιο κίνησης.

Η Δράση φαίνεται να ανακοινωθεί αρκετά σύντομα, μέσα στο 2016 ίσως και μέσα στο φθινόπωρο.

 

ΕΣΠΑ:

Το μεγάλο πακέτο όμως δράσεων αναμένεται από το ΕΣΠΑ, το οποίο μέσα στο 2016 έτρεξε την Α΄ φάση σε τέσσερα προγράμματα, τόσο για νέες όσο και για υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Στην Α΄ φάση είδαμε προϋπολογισμούς να τροποποιούνται προς τα πάνω, προς όφελος των επενδυτών, ωστόσο οι ιθύνοντες, κρίνανε σκόπιμο να μην δοθούν τα χρήματα σε μία περίοδο. Οπότε με ήδη κάποια καθυστέρηση και τις αξιολογήσεις των επιχειρηματικών σχεδίων ήδη σε προχωρημένο στάδιο για τα δυο πρώτα προγράμματα, η Β΄ φάση αναμένεται σύντομα.

Προσωπική εκτίμηση είναι ότι και ο προϋπολογισμός θα αυξηθεί πάλι, αλλά και ως ένα σημείο οι επιλέξιμες δραστηριότητες θα αυξηθούν, εκτίμηση που βρίσκει τροφή από το πλήθος των τροποποιήσεων που ήδη σημειώθηκαν στα τέσσερα προγράμματα και τις επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλλουν πρόταση.

 

Ο Ισολογισμός θα είναι πάντα στην διάθεση του κοινού για να καθοδηγήσει και να συμβάλλει με τον τρόπο του στην υποβολή της πρόταση σας σε κάθε δράση προς χρηματοδότηση.

Αναμένουμε όλοι μαζί λοιπόν με ενδιαφέρον τους φορείς των επιδοτήσεων που αναφέρθηκαν να προχωρήσουν στις δημοσιεύσεις των αντίστοιχων δράσεων. Συνιστάται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από νωρίς, ώστε πιθανή βελτίωση της μοριοδότησης σας, να γίνει στο μέγιστο βαθμό και με άνεση χρόνου.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page