top of page

Δικαιούμαι έκπτωση από τον Εν.Φ.Ι.Α. και πόσο;

Ο Αύγουστος πέρα από τις διακοπές πολλών από μας ήταν και ένας μήνας με δραστηριότητα από διάφορους κρατικούς φορείς. Ο ΟΑΕΔ άνοιξε το σύστημά του για 13.000 θέσεις εργασίας, το μητρώο του ΕΣΠΑ εμπλουτίστηκε και οι αξιολογήσεις της προηγούμενης περιόδου ολοκληρώνονται.

Από την Δευτέρα 29/08/2016 οι φορολογούμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του gsis.gr τα εκκαθαριστικά του Εν.Φ.Ι.Α. για τον οποίο πολλά ακούστηκαν για την ημερομηνία ανάρτησης των εκκαθαριστικών.

Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης της 30/09/2016.

Ποιοι όμως προβλέπεται να έχουν μειώσεις από τον Εν.Φ.Ι.Α. και πόσο;

Αναλόγως, δύο είναι οι προβλεπόμενες μειώσεις από τον φόρο.

1) Απαλλαγή από το 50% του Εν.Φ.Ι.Α. δικαιούται κάθε φορολογούμενος που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000€, προσαυξημένο κατά 1.000€ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000€ ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000€ ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000€ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2) Επίσης, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000€, προσαυξημένο κατά 1.000€ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Τέλος Επισημαίνεται ότι παύει η έκπτωση 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Σε περίπτωση λάθους στο Ε9, οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις ή αρχικές εκπρόθεσμες με μειωμένο πρόστιμο ως τις 30/11/2016 για δηλώσεις που αφορούν έτη από το 2010 μέχρι και έκτοτε.

Ο Οντούλης Αριστείδης και το γραφείο του Ισολογισμός, βρίσκονται στο πλάι κάθε φορολογούμενου για τον ορθό υπολογισμό του Εν.Φ.Ι.Α. ώστε να καρπωθεί ο κάθε δικαιούχος τις προβλεπόμενες μειώσεις.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page